Православните християни честват един от най-големите есенни църковни празници - Събор на свети архангел Михаил или т.нар. Архангеловден.

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака. Неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Църквата определя този ден – 8 ноември, за празник в чест на светите ангели и най-вече на свети Архангел Михаил - Архистратиг (военачалник) на цялото небесно войнство от ангели и архангели.

Архангеловден е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата с изкушенията.

Св. Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта и се изобразява в църковната иконография с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека.

На св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница – една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб, полива го с вино и благославя св. Архангел Михаил и всички светци.

На този ден празнуват хората с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Михайла, Рафаил, Серафим, Серафима и техните производни.

На Архангеловден и полицията отбелязва своя професионален празник. По случай празника на церемония в националната полиция бяха политическото и професионалното ръководство на МВР, редови служители, както и представителите на службите.

„Ние се стараем да направим професията полицай привлекателна и правим всичко възможно да се попълнят всички незаети места. На този етап има доста кандидати, стремим се да завишаваме непрекъснато изискванията. Наистина ни трябват стойностни хора, които имат желание и приемат професията като кауза, да работят в полза на гражданите и на обществото“, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.