Задържаният полицейски шеф в град Раковски е взел голям подкуп от търговец на цигари без бандерол. От прокуратурата днес дадоха информация за вчерашните арести на полицаи в пловдивско.

Началникът на районното в Раковски Георги Илиев и двама подчинени са поискали сумата от 20 хил. лв. от търговец на нелегални цигари през март миналата година.

Задържаните полицаи от Раковски били в комбина с други двама полицаи от Пловдив – Стефан Модев и Петър Атанасов, които бяха арестувани преди година заради въоръжен грабеж на бус, натоварен с контрабандни цигари. Стефан Модев взема подкупа от 20 000 лева. 

Именно един от потърпевшите е бил изнудваният. Той получава призовка да се яви в управлението в Раковски през декември 2016 г., където тримата му искат парите.

Окръжният прокурор Румен Попов добави, че явявайки се на 15 март свидетелят е заявил, че са му били показани снимки на него в микробус с тайник, пълен с цигари. „Било му е казано накратко, тъй като е разпознал микробуса си и се извършва разработка спрямо него, ако не предаде сумата от 20 хил. лв., след което материалите по т. нар. дело ще бъдат унищожени.”

Снимка: btvnovinite.bg

Той е предал сумата.

Разследването срещу тримата полицаи се води повече от 10 месеца от отдел "Вътрешна сигурност" на МВР.

„Чрез дирекцията на Вътрешна сигурност и Окръжна прокуратура – Пловдив да извадим последните, надявам се за този месец, гнили ябълки и да ги поставим там, където е необходимо”, каза Павлин Коджахристов, зам.-директор на дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР.

Оперативните работници са пуснати с гаранция от по 1500 лв. Началникът на районното е задържан за 72 часа и предстои да стане ясно дали прокуратурата ще иска постоянното му задържане.

Обвиненията им са за получаване на подкуп чрез изнудване. Заплашва ги лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба до 20 хил. лв.

Те са освободени от работа. Срещу тях се води дисциплинарно производство.