Арестът на летището беше голям шок за моите деца, големият ми син Даниел се разплака. Това обяви в предаването Абдулай Коне, финландският гражданин, който беше арестуван заради грешка у нас.

Коне е задържан по настояване на Того. Искането до Интерпол обаче съдържа само две имена и месторождение, без снимка или персонален номер от личен документ. Африканската република издирва лице на име Абдулай Коне, за когото изрично се подчертава, че е бил на територията на страната, когато е извършил компютърните престъпления, за които е преследван. 
Задържаният през юли Коне е бил на почивка във Варна със съпругата си и четирите им деца. Когато се опитва да се върне във Финландия, е задържан на летището. Не му обясняват защо, нито му позволяват да се защити.

Той прекарва 42 дни във варненския затвор. Вчера Апелативният градски съд освободи Коне. Прокурорската му забрана да напускане на България обаче остава в сила, защото решението на съда може да бъде обжалвано
Името Абдулай Коне е много често срещано, нещо като Иван Петров в България, коментира адвокатът на финландеца.

Абдулай Коне е от Кот Д’Ивоар. През 2000 г. печели стипендия за руски университет, където следва компютърни науки. В Русия среща бъдещата си съпруга Татяна, от която има четири деца. След като завършва, заминава със семейството си за Финландия, където търси убежище.