Задържаха прокурор от Върховна касационна прокуратура заради хулигански действия в плевенската болница „Георги Странски“. От държавното обвинение допълват, че служителят им е нарушил обществения ред и е демонстрирал неуважително отношение. 

Вечерта на 4 срещу 5 юли на тел. 112 е получен сигнал за грубо отношение на мъж към служители на фирмата, осъществяващи охраната на болничното заведение. Скандалът е възникнал заради правилата за недопускане на външни лица до сградата на болницата. 

На място полицаите са установили, че магистратът е нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. От държавното обвинение допълват, че независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил апарата, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“. 

Магистратът от ВКП е задържан от органите на МВР за срок от 24 ч. Предстои, след анализ на събраните материали по делото от наблюдаващия прокурор, да бъде извършена преценка по определяне на мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия. 

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев в Плевен са изпратени прокурори и следователи от Софийска градска прокуратура, начело с административния ръководител ба СГП Илияна Кирилова. 

Обвинител №1 коментира инцидента и в профила си в „Туитър“. Той определи поведението на висшия прокурор като недопустимо. „Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши!“, написа Гешев.

Прокуратурата на Република България е категорична, че подобни прояви са несъвместими със задълженията и отговорностите, които имат българските магистрати и в частност прокурорите, поради което ще предприеме действия по тяхното санкциониране и недопускане. Спрямо Г.А. ще бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.