Арестуваха у нас полковника от запаса Левент Гьокташ, издирван с червена бюлетина като заподозрян за участие в убийството на писателя интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, съобщиха турски медии.

Той е заловен от полицията в Свиленград и се очаква да бъде предаден на турските власти.

Левент Гьокташ, който е полковник от запаса, е главният обвиняем в организирането на убийството на видния турски интелектуалец и писател Неджип Хаблемитоглу. Той бе застрелян пред дома си през декември 2002 г.

Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Миналата година съд в Турция издаде обвинителен акт и нареди ареста на Левент Гьокташ за участие в организиране на убийството на Хаблемитоглу като член на терористичната организация ФЕТО. 

Гьокташ е посочен като участник в това убийство и във видеопосланията от Дубай на смятания за мафиотски бос Седат Пекер.

Полковникът бе избягал от Турция и по искане на турския клон на Интерпол бе обявен за издирване с червена бюлетина.

Турските медии съобщиха, че по линия на Министерството на правосъдието и Интерпол са започнали процедурите по предаването на Левент Гьокташ на Турция от страна на българските власти.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия.