Синът на кмета на село Лятно е арестуван заради лихварска дейност. 33-годишният мъж от шуменското село давал незаконни заеми с лихви в продължение на повече от 5 години.

Разследването започва след подаден в полицията сигнал. Установено е ,че Адил Динар от 2013 г. давал заеми срещу лихви на свои съселяни.

Снимка: МВР

Имотът на мъжа е претърсен вчера в ранните сутрешни часове. При обиска са открити 31 банкови карти, собственост на различни хора. В къщата са намерени още преносими компютри, мобилни апарати, златни накити, газови пистолети и пари.

„Бяха намерени три броя тефтери, в които беше описано имената, хората, адресите, сумата, лихвата, всичко каквото е вършил го е писал човека”, коментира ст. комисар Ялчън Расим – директор ОДВМР-Шумен.

Сред намерените доказателства има 11 чужди документа за самоличност, нотариални актове на имоти, договори за ипотека.

„Семейство иска да направи сватба на детето си, на сина си, отива иска 5 000 лв. и съответно си залага къщата. Някои от ипотеките са със сключени окончателни договори, където е преминала собствеността, но лицата остават да живеят срещу наем в къщата”, каза Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен.

Лихварят не е използвал сила, за да събира пари от длъжниците си. Раздавал е заеми при различна лихва, срещу залагане на къщи, автомобили и бижута. При претърсванията полицията открила над 30 000 лв.

Снимка: МВР

В селото мълчаха за ареста. „Спокойно, едно хубаво момче, как да не го познавам. Никога, никога не е показвал, че се занимава с лихварство. С един стар пасат се движеше и толкоз”, сподели Синан Тасин, секретар на кметство село Лятно.

 „Това е незаконна дейност, трудно е да се обхване, тъй като се касае за една затворена общност, това са бедни хора от село Лятно. С някои от хората беше трудно да се работи и ще се правят опити да се работи”, допълни Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен.

Снимка: МВР

Разследването не е установило дали кметът на Лятно да е бил част от незаконната дейност на сина си. Младият мъж е с чисто криминално досие, но е задържан. Работата по разследването продължава.