Иван Белишки е арестуван, научи bTV от свои източници, от прокуратурата потвърдиха информацията.

21-годишният син на кмета на Панагюрище днес отиде на разпит в полицията, след като преди два дни помете с автомобила си паркирани коли в центъра на града и се вряза във витрина на магазин. 

След инцидента Иван Белишки напусна местопроизшествието. Вчера пред bTV той обясни, че не се е укрил. 

По думите му си е тръгнал, защото е бил в шок. Според него причината за инцидента е в гумата му, която е била лепена. 

Допълни, че е взел завоя с не повече от 50 км/ч, не е употребил алкохол или наркотици. При инцидента няма пострадали хора, а само нанесени материални щети.

Това не е първи сблъсък на младежа със закона. Преди две години той беше задържан и обвинен за търговия с културно-исторически ценности. Днес Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу него по това дело.

Държавното обвинение припомнят, че на 09.07.2019 г. е проведена спецакция в жилище на Иван Белишки в столицата. Той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди.

В апартамента били намерени и иззети оръжия и боеприпас, в това число еднозаряден пистолет и револвер, м. „Колт“, представляващ движима културна ценност. Открити са още фибули, монети и автентична богослужебна книга на църковнославянски език, отпечатана през XIX век.
 
На адреса му в Панагюрище пък са открити вещи, представляващи движими културни ценности, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия. От прокуратурата посочват, че обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата.
 
Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.