Българи са арестувани в Гърция заради това, че са вкарали по 4 стека електронни цигари на човек (б.р. в това число нагреваеми тютюневи и бездимни изделия), които са били за лична употреба. Получили са и солени глоби на границата. На 13 април Лиляна пътува с приятеля си към почивка в Гърция

„Аз пуша ужасно много, моят приятел също - за лична употреба. Митничарят ми каза, че имаме проблем и ми каза - това не са цигари, останах ужасно озадачена“, обясни Лиляна Петкова.

На Кулата - Промахон им казват, че трябва да отидат с полицейски ескорт до Серес, където да платят глобата - по 1536 евро на човек.

„Снеха ни отпечатъци, никой не ни каза, че сме арестувани. Снимаха ме в профил и анфас, като абсолютен престъпник. Направих панически атака, плаках в полицейското управление“, допълни Лиляна Петкова.


В килията Лили се оказва с българка, задържана за същото провинение - 7 стека с електронни цигари. Арестувани са общо 7 души.

Българите, които ще пътуват по Великден към Гърция, трябва да знаят, че могат да пресекат границата само с 2 кутии електронни цигари (б.р. в това число нагреваеми тютюневи и бездимни изделия), а не с 4 стека, както за обикновените димни цигари. В България 2 кутии струват 11 лева. За сравнение в Гърция само една кутия е 4 евро.


Така, за да преминем днес заедно границата с Лили, й се налага да ми даде една от трите си кутийки, въпреки, че съм непушач. На гръцката митница има разлепени обяснения. За електронните цигари е само на гръцки език.

Според правилата на ЕС максимално допустимото количеството е 800 къса цигари, 400 пури, 200 пурети и 1 килограм тютюн.

Но всяка страна сама решава какви още ограничения да въведе, пише в евродирективата.