Арести в страната в изборния ден заради купуване на гласове

В радомирското село Извор бе задържан братът на кмета за предлагане на пари срещу купуване на гласове. 

Той е арестуван по обед в къщата си. Иззети са списъци с имена и пари. 

Проверка на bTV показва, че мъжът всъщност е брат на кмета на селото - Емил Тодоров. Според близките на арестувания той е набеден.

“Това е невярна информация. Отведоха го в Радомир, за да го разпитат. Открити са имена за рождения ден на сестра ми. То има и дата. Цялата къща е преровена и не са открили нищо. От полицията казаха, че имали информация, че баща ми е продавал гласове”, заяви Анита, дъщеря на задържания.

По данни на полицията вече са разпитани свидетели, които признали, че мъжът им предлагал пари. Кметът на селото Емил Тодоров заяви пред bTV, че от месец бил в болница и не знаел какво прави брат му.

В плевенското село Буковлък двама души бяха арестувани за купуване на гласове. 

Кметът беше предупреден, че срещу него има сигнал за търговия с вот, но той отрече. 

“Бил съм обещал по един кубик дърва на съселяните си. Това не е вярно и няма как да обещаеш нещо, което го няма. Хората са уплашени да излязат да гласуват, защото от сутринта до сега има жандармерия, полиция”, каза кметът на селото Георги Божинов. 

При специализирана полицейска операция за престъпления, свързани с изборите, беше задържан и 51-годишен мъж от Нови пазар. Служителите на реда са и иззели сим карти, пари и списъци. 

“Дойдоха полицаите и викат да им отварям вратата и аз по гащи излязох. Те викат и викат много спиш, викам какво да правя, аз нямам работа, пенсионер съм и почнаха да арестуват”, разказа Минко. 

“Бяха установени листи с изписани лични данни и други вещи и предмети имащи отношение към това деяние, в това число и парична сума”, заяви ст. комисар и директор ОДМВР-Шумен Георги Гендов. 

Работата по образуваното бързо производство за извършено престъпление продължава под надзора на прокуратурата.