Банда, планирала убийствата на магистрати и полицаи, беше разбита при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София. 13 души са задържани, а четирима все още се издирват.

Ще им бъдат повдигнати обвинения за разпространение на наркотици и трафик на хора. Според разследващите бандата е навлязла изключително агресивно на столичния пазар, като е пребивала дилъри и е карала малолетни да пласират дрога.

Арестуваните имали и списък от спецпрокурори, полицаи и антимафиоти, които работели по други досъдебни производства срещу членове на бандата. Планирали да им нанесат телесни повреди или даже да ги убият, посочи прокурор Иван Гешев.

По думите му риск е имало за двама прокурори от спецпрокуратурата, двама полицаи от отдел "Убийства", оперативни работници от СДВР. Един от униформените забелязал, че е следен.

Проведената операция е мащабна, извършени са над 100 претърсвания на адреси. По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов още от средата на миналата година организираната престъпна група е попаднала в полезрението на антимафиотите. Тя е била изключително мобилна и е работела при строга конспиративност.

Преди два месеца е била получена оперативна информация за планирани действия срещу служители на ГДБОП, Главна дирекция "Национална полиция" и Специализираната прокуратура. На базата на събраните данни в района на връх Шипка е задържано ядрото на групата.

Сред арестуваните е синът на Йосиф Йосифов – Костинбродския. Той беше арестуван през 2010 г. с наркобандата на баща си. Малко по-късно отново е задържан като част от банда за рекет. Пуснат е под гаранция.

Баща му – Йоско Констибродския, беше обвинен за стрелбата срещу Киро Японеца през 2003 г. и оправдан. Издирва се от 2014 г.

Друг от арестуваните е мъж, известен с прякора Гевгелийския. Той е в ареста по обвинение, че е поръчал убийството на надзирател от Софийския затвор, който не гледал с добро око на своеволията му в затвора.