Не е имало лед на участъка от АМ „Струма“ при катастрофата, която стана в сряда сутринта в района на пътен възел „Мелник“, заявиха от АПИ.

Температурите и на въздуха, и на повърхността на асфалтовата настилка са били плюс 9 градуса, показват данните от метеорологичните станции на отсечката.

АПИ направи това уточнение по повод твърдения в медиите и социалните мрежи. Всички информационни табла в района на инцидента са били с предупредителен надпис „Мъгла намали!”.

От АПИ отправят апел шофьорите да карат внимателно, спазвайки правилата за движение по пътищата, въведените ограниченията на скоростта и необходимата дистанция, които са определящи при неблагоприятни метеорологични условия и ниска видимост, каквато е имало при верижната катастрофа на АМ „Струма“.

При инцидента се удариха пет леки коли и два микробуса. Четирима души пострадаха, като най-тежко е състоянието на 40-годишна жена. Наложи се тя да бъде транспортирана до "Пирогов".

Около 8 ч., когато стана тежката катастрофа, мъглата е била непрогледна, разказват шофьори. Петте автомобила и двата буса са смачкани. Шофьори успяват да спрат секунди, преди и те да попаднат в катастрофата. Някои от тях разказаха, че настилката е била малко заледена.