Във връзка с очаквания "жълт код" заради снеговалежи, рязко застудяване и виелици в следващите два дни, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) призовава шофьорите да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

За опазването на личната безопасност и тази на другите участници в движението, изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без зимни гуми, с неизправни акумулатори или без течност за чистачки с добавки против замръзване.

Необходимо е да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да не се предприемат резки маневри. Повишено трябва да е и вниманието при преминаване над мостови съоръжения.

Пътищата и съоръженията от републиканската мрежа се обработват с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя. Възможно е да се налага затваряне на някои пътни участъци за почистването им, като ограниченията ще са в сила до разчистване на трасето.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди фирмите, ангажирани с почистването на София, да разположат специализирана техника за зимно почистване на определените 68 места в града, съобщиха от Столичната община.

Фандъкова е провела днес работна среща с екипа на постоянно действащата комисия през зимния сезон, в която участва и началникът на КАТ - "Пътна полиция" комисар Тенчо Тенев.

Днес следобед снегопочистващата техника ще бъде в готовност на определените места. Приоритетно при валежи от сняг работата започва от улици и булеварди, по които се движи масов градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. След това при необходимост се преминава по вътрешноквартални улици.

София е разделена на 7 зони. Отделно има 4 зони, в които влизат общински пътища. Дейностите по почистване се извършва от 7 фирми. Всички машини трябва да са снабдени с GPS-система, което позволява да се проследи движението им в реално време. Контролът на дейността се извършва от Столичния инспекторат.

От страна на АПИ е потвърдена готовност и е осигурена нужната техника за почистването на Северната скоростна тангента, прохода за Владая и западната дъга на околовръстния път. 

Комисар Тенчо Тенев е информирал Фандъкова, че ще бъдат разположени допълнителни екипи на КАТ за регулиране на движението.

Създадена е организация в Центровете за временно настаняване да бъдат приемани хора, останали без дом. От 1 декември ще отворят врати и два кризисни центъра за настаняване.