След пожара на сметище под АМ „Струма” край Дупница, който унищожи 10-километров участък от магистралата, Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) започна проверка на мостове и виадукти.

Снимка: АПИ

Пътната агенция алармира, че има над 120 нерегламентирани сметища под натоварени мостове и виадукти в страната, които създават пожароопасност.

Инспектирани са над 1800 моста, част от републиканската пътна мрежа, от тях  под 120 са открити нерегламенитраните сметища. В повечето случаи битови отпадъци и гуми.

Сметката за разчистването им ще дойде от бюджета на АПИ. Така пари на данъкоплатеца за поддържането на пътна инфраструктура ще се харчат за събиране и извозване на отпадъци. 

Снимка: АПИ

Под четири моста проверяващите откриват обори, в които се отглежда едър добитък и птици. От пътната агенция коментираха, че оборите вече са премахнати, а на собствените им ще бъдат наложени глоби.

„Много често гражданите в летните месеци използват съоръженията като място за отглеждане на животни, както за отглеждане на рогат добитък,така и за пернат такъв”, обясни Георги Терзийски , председател на УС на АПИ.

Снимка: АПИ

От агенцията твърдят, че всички нерегламентирани сметища под мостове на магистралите са премахнати. Екипът ни и днес откри отпадъци, под съоръжения на „Струма”, в близост до мястото на пожара, който затвори аутобана.

Снимка: АПИ

Най-често под мостовите съоръжения има гуми и битови отпадъци. Към момента от АПИ са връчили само два акта, на собственици на тези терени. Глобите са до 500 лева за физически лица и до 3000 лева за фирми. Където не могат да бъдат открити нарушителите, пътната агенция за своя сметка ще премахне неправомерно струпаните отпадъци под съоръженията.

„За съжаление, вместо тези средства да бъдат използвани за текущи ремонти на пътища, настилки, ще се наложи да дадем тези средства за почистване на боклуци”, каза инж. Георги Тезийски, председател на УС на АПИ.

Очаква се разчистването да струва на АПИ над половин милион лева.