Финал на делото срещу акушерката Емилия Ковачева, нанесла жесток побой през 2015 г. над новородената тогава Никол.

След връщането от ВКС, делото срещу акушерката Емилия Ковачева пак приключи в САС. С решението си апелативните съдии (председател Стефан Илиев, членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева) потвърждават изцяло присъдата на СГС от 2017 г. – 18 години затвор и обезщетение от 400 000 лева за родителите на пострадалото бебе.

Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

В края на миналата година Върховният касационен съд върна делото, като прие, че Апелативният съд неправилно е намалил наказанието на Ковачева на 16 години затвор, след като отчел като смекчаващи вината обстоятелства - изразеното от подсъдимата съжаление, продължителността на делото и това, че акушерката работела извънредно.

Ковачева бе обвинена в опит за убийство на новородено по време на дежурство в родилното отделение. Престъплението бе извършено на 18 април 2015 година.

След нанесените множество удари, 4-дневната тогава Никол беше с тежка черепно-мозъчна травма и лекарите се бориха за живота й седмици наред. Тя успя да се възстанови. Въпреки това момичето ще остане под наблюдение цял живот.

До последно Ковачева отричаше да е нападала бебето. Пред съда тя обясняваше, че в нощта на побоя е имала 24-часово дежурство. По думите й в болницата, където е работила, е било много натоварено.

В обвинението няма житейска логика, изтъкна тогава адвокатът на акушерката и по думите му, експертизите били опорочени.

През 2017 г. Емилия Ковачева остана под домашен арест до началото на делото на следваща инстанция, а през юли 2016 г. тя излезе на свобода под парична гаранция от 1500 лв.

18 години затвор няма как да бъдат достатъчно наказание за акушерката, пребила новородено бебе. В това са напълно убедени родителите на малката Никол, които преди години разказаха ред bTV как продължава животът им след ужасяващото нападение. В студиото беше и самата Никол – днес едно съвсем нормално и любопитно момиченце.

„Нещата бяха много тежки, особено първите 10 дни, през които не се знаеше дали Никол ще оцелее. Късмет беше, че беше много малка, възрастен при тези тежки травми няма как да оцелее. Това, което я спаси, беше, че е новородена, както и волята й за живот”, каза баща й Румен Димитров.

Цялото интервю с родителите на малката Никол можете да видите тук: