Софийският апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през лятото на 2015 г.

Решението на апелативните магистрати е окончателно.

Апелативните съдии обясниха, че събраните доказателства потвърждават, че именно той е извършил престъплението. Според съда има опасност Матев да се укрие, тъй като вече е променял външността си.

Сред мотивите е още, че срокът за задържането му не е 8 месеца, а година и половина понеже когато е заловен вече е бил пълнолетен. Освен това се взема предвид и тежестта на извършеното престъпление.

Обвинението искаше мярката да не се гледа изобщо, защото делото вече е в съдебна фаза, а не в досъдебна.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди седмица Софийският градския съд постанови най-леката мярка – „подписка”, за Матев.

Софийската градска прокуратура вече внесе обвинителния акт срещу него в съда. В продължение на два часа днес съдиите от Апелативния съд изслушаха доводите и на обвинението, и на защитата.

Според обвинението именно фактът, че делото вече е в съдебна фаза, означава, че са спазени всички срокове и мярката за неотклонение е трябвало да остане „задържане под стража”.

Според защитата обаче обвинението е „нагнетило общественото мнение с помощта на четвъртата власт”, като по този начин е обяснило на обществото в България, че точно защитата е забавило делото. Това влече след себе си тенденциозност, посочи още защитата на Йоан Матев.

Делото вече е в съдебна фаза и е разпределено на случаен принцип на съдебен състав, който обаче ще се оттегли, защото вече е гледал мярка на Матев.