Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка от съдебната система. Тя ще бъде разгледана от Прокурорската колегия на заседанието ѝ в сряда, съобщи Lex.

Името на Димов беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса. В доклад, представен на депутатите от временната парламентарна комисия, сформирана да изясни всички факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в съдебната система на групата на Божанов, се споменаваше името на Радослав Димов.

Той поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Пред кадровиците апелативният прокурор на София заяви, че целта му е да изчисти името си предвид факта, че страда от болест, която не му дава много живот. Радослав Димов отрече да познава Мартин Божанов. Чувал е само, че е имотен измамник.

Радослав Димов беше изслушан и от временната парламентарна комисия, където потвърди, че не познава Нотариуса, но посочи, че е бил в ресторант „Осемте джуджета“, защото живеел наблизо. Той заяви, че не е виждал други магистрати в заведението.

Радослав Димов беше избран за апелативен прокурор на София през септември 2019 г. Преди това той оглавяваше Софийската районна прокуратура.

Завършил е „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1999 г. и малко след това започва работа в Софийската районна прокуратура. От 2008 г. до 2017 г. е зам.-шеф на СРП, след което става и районен прокурор на София.