Подкрепяният от опозиционните социалисти кандидат ген. Румен Радев печели балотажа на президентските избори в България, съобщават световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати на социологическите агенции.

Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващо напрежение между Русия и Запада, отбелязва Асошиейтед прес.

Радев, който е „новобранец” в политиката, привлече много българи, на които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва агенцията.

АП припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че „еврофилията не означава непременно русофобия”.

Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговия кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА.

Той бе казал и че няма да търси вариант с друга коалиция.

53-годишният Радев клони към по-тесни взаимоотношения с Русия, отколкото настоящия президент Росен Плевнелиев. Миналата седмица той опроверга медийните спекулации, че е против членството на България в НАТО, отбелязва и ДПА.

Българите избраха днес с голямо мнозинство президент русофил, социалиста Румен Радев, с което накараха министър-председателя консерватор Бойко Борисов да обяви, че ще подаде оставка, с риск това да доведе до нов период на несигурност за тяхната страна, съобщава и Франс прес.

Избирането на Радев е болезнен неуспех за председателя на правителството, който веднага обяви, че ще подаде оставка, както предупреди избирателите си преди изборите. Неговият мандат трябваше да продължи до 2018 г.

Безпартиен, но подкрепян от социалистите, Радев заяви, че е за премахване на европейските санкции срещу Русия. Като новак в политиката, той поднесе изненада още на първия тур и изпревари опонентката си Цецка Цачева, която е критикувана заради липса на харизма и която понесе на свой гръб последиците от разочарованието на избирателите от мнозинството в парламента, коментира АФП.

Ройтерс също отбелязва, че Радев води предизборната си кампания със силна антимигрантска реторика и аргумента, че в интерес на страната е да намери баланс между изискванията на членството ѝ в ЕС и по-добри връзки с Русия.

Накланянето на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, посочва още агенцията.

ТАСС изтъква думите на Румен Радев в първото му телевизионно интервю след изборите, че в България демокрацията е победила апатията и страха.

Агенцията припомня основни моменти от биографията на генерала и изявленията му в навечерието на изборите, че смята да води балансирана външна политика, за да може България активно да участва във формирането на европейската и международната политика, на базата на националните интереси, и да остане активен член на ЕС и НАТО.

Като проруски кандидат определя Радев и „Уолстрийт джърнал“. Според изданието тонът в предизборната му кампания е бил по-топъл към Русия и по-критичен към Европейския съюз.

Според „Ню Йорк таймс“ с този избор България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма.

Повечето германски медии акцентират върху това каква ще бъде позицията на България във връзка със санкциите срещу Русия и поставят въпроса дали една нова политическа криза ще провали подготовката на първото ни председателство на Евросъюза през 2018 г.