„Отзвукът от случаите на насилие е голям в обществото и слаб в институциите”, смята социалният антрополог Васил Гарнизов.

Социологът Евелина Славкова и той коментираха случаите на насилие от последните месеци, които предизвикаха широк обществен отзвук.

Вчера ви разказахме и за нов случай в берлинското метро, при който мъж бута по стълбите един от пътниците. Случката много прилича на тази от миналата година, заради която беше осъден български гражданин. Националността на извършителя все още не е ясна.

„Това вероятно не е запазена марка на българите, но ще е отчайващо ако се окаже, че е наш сънародник”, коментира Гарнизов.

Той направи сравнение между правораздавателната система в България и Германия. „От октомври е случаят, при който българин ритна жена в гърба, май месец излезе присъдата. Без да има средни и тежки телесни повреди, заради големия обществен отзвук го въдворяват в институция за две години и половина”, коментира Гарнизов.

По думите му е много важно какво се случва с този тип насилници след като вече са попаднали в затвора. „Пращаме ги там и те излизат рецидивисти”, категоричен е антропологът.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Евелина Славкова общественият отзвук и социалните мрежи могат да изиграят превантивна роля за случаите на насилие у нас.

„Социалните мрежи и фактът, че всеки човек може да заснеме дадена ситуация, по един или друг начин могат да окажат своето влияние.

„Хората не вярват на правосъдието, не вярват на полицията и има много случаи на насилие, които не стават достояние на медиите и на правосъдната система”, смята Славкова.

Славкова е категорична, че усещането за безнаказаност у нас е предпоставка за честите прояви на насилие и агресия.

Гарнизов добавя, че агресията се засилва и от начина, по който изглеждат и се държат политиците ни.

„Ангела Меркел не слага министри с дебели вратове и бръснати глави. Публичните власти създадоха прецедент, физическата сила и грубото решаване на проблемите станаха легитимни. Тази образност на насилието се е настанила и на „Дондуков”, допълни Гарнизов.

По повод увеличаващата се агресия между децата двамата коментираха, че проблемът започва именно в семействата.

„Когато тези деца отидат на училище, от училището трябва да знаят, че те не са добре възпитани и трябва да се поправят”, смята Гарнизов.