„От месец май започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана на границата, което е рекордно количество. След два месеца започва монтирането на камери в 110-километровия участък, в който нямаше”.

Това заяви директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) главен комисар Антон Златанов в Болярово, където присъства на откриването на възстановеното Гранично полицейско управление (ГПУ).

По думите му най-важен остава кадровия ресурс. Работи се успешно за попълване на вакантните места в "Гранична полиция".

"На последния ни конкурс за 200 вакантни бройки 650 души подадоха документи, което е невиждано от доста години - т.е. за всяко място има по трима кандидати, а това ни дава възможност да подберем по-добрите. Лятото, когато станах директор, заварих над 700 вакантни бройки. Това е огромен недокомплект, над 10%", коментира Златанов.

Той посочи, че очаква след законодателни промени Министерският съвет и парламентът да одобрят увеличаване на щата на "Гранична полиция".

Необходими са 1264 бройки, за да се преустанови постоянното командироване на хора от вътрешността на страната и оголването на населени места, посочи още главният комисар.

„Продължава надграждането на системите за видеонаблюдение по границата. Ще получим още много техника и термовизионни камери, с които да подобрим нашата работа. Стремим се да направим нашата граница интелигентна, както е терминът в Европейския съюз и във "Фронтекс“, заяви Златанов.

„През последните четири месеца са неутрализирани четири организирани престъпни групи за трафик на мигранти. Натискът по границата в момента е под контрол, процесът е овладян, но не е спрял. Напълно наясно сме и сме реалисти, че при затоплянето на времето - пролетта и лятото, ще се засили. Нашата цел е да го държим на по-ниски нива отпреди, постоянно да надграждаме нашата дейност“, заяви директорът на ГДГП.