Това е правителство на тежък компромис, който рано или късно, а според мен рано, ще доведе до провал, това коментира пред bTV зам.-председателят на Народното събрание Антон Кутев (БСП) по повод кабинета „Борисов 3“.

БСП безспорно ще гласуваме против това правителство, каза още той.

Според него ГЕРБ и Патриотите трудно ще стигнат до конституционно мнозинство, освен ако не получат подкрепа от ДПС, а трябва да има много специален казус, за да се случи. „Разбира се, ние сме казали, че по ключови за държавата въпроси бихме могли да бъдем конструктивни, но засега не виждам такива и не виждам общи цели и посоки, които можем да намерим с ГЕРБ. Така че за конституционно мнозинство категорично не може да става дума“, каза той.

Помолен да сравни кабинетите „Борисов 1“, „Борисов 2“ и „Борисов 3“, Кутев каза „по-различното сега е нивото на компромиса. „Според мен тук Бойко Борисов се опитва да оправи послания към различни групи хора. Няма обаче да сработи този механизъм. (...) Дълбоко не вярвам, че министър на икономиката (Емил Караниколов), който е провел цялата сделката за „Булгартабак“, може да изведнъж да се окаже независим от бизнесмени с тлъсти банкови сметки. Не вярвам, че външният министър може да води балансирана външна политика“, каза Кутев.

„Това са компромисите, които той (Борисов) прави. Той се опитва чрез тези хора да пуска различни послания, дали към (Делян) Пеевски, дали към умни, красиви или някакви други, но това няма да доведе до резултат, според мен, напротив – ще доведе до много силен взрив в скоро време“.

Кутев определи като знак, че Волен Сидеров не е министър за разлика от Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Той прогнозира, че правителството ще оцелее до края на европредседателството на България.

Вижте повече във видеото: