„Ако знаеш кой си като професионалист и следваш правилата – няма сила на света, която може да сломи“, това каза директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Антон Хекимян в интервю по повод конкурса за чиста журналистика на Dir.bg Web Report 2022, в който той за втора поредна година е част от журито

Поехте поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV във времена на кризи – здравна, социална, икономическа и информационна. После дойде войната. Как се промени работата на професионалистите във Вашата телевизия в последните 2-3 години? 

Нюзрумът на bTV винаги е бил място за качествена журналистика, която спазва световните стандарти. Това преведено на разбираем език означава комбинация от професионализъм и страст към професията. Извън контекста на войната - в редакцията на bTV работят войници. Всеки знае мястото си, отговорността, която носи и резултата, който трябва да бъде постигнат, понякога и с денонощен труд, за да може зрителите да бъдат информирани и да заслужим доверието им. Битката за това доверие е всяка минута ефирно време, особено във време, когато трябва да се воюва и за истината.

Журналистиката винаги е изправена пред предизвикателства, но и за нас като журналисти 2020 започна с нещо непознато, но сякаш COVID беше само подготовка. 2021 ни застигна с политическата криза и три големи изборни вълни. 2022 започна с най-страшното - войната. През цялото това време т.нар. инфодемия заливаше хората от всевъзможни канали - затова преборването на неистината се превърна в още по-значима кауза за журналистите на bTV.

Как през годините успявате да устоите на неминуемия натиск в различните му форми - заради корпоративни, политически, лични интереси?

Да устоиш на натиск се изисква сила, а тя не идва, докато стоиш на дивана. Силата идва заедно с независимостта и двете се извоюват в битките. Всеки ще се опита да те „сплаши“ с нещо - слух или директна заплаха. Ако знаеш кой си като професионалист и следваш правилата - няма друга сила на света, която може да те сломи. Това обаче няма да може да се случи, ако нямаш подкрепата на собствениците на медията. Когато знаеш, че опитите за политическо и корпоративно влияние нямат място в новините - можеш да усетиш истинската сила на свободата като журналист.

Какво за Вас като професионалист и човек означава понятието “истина”?

Искам да вярвам, че за света, в който живеем, думата истина не е просто понятие, което ще дефинираме изкусно, а е дума, чието значение усещаме с цялата му тежест. Защото истината е нещо, за което трябва да се бориш. А плодовете на тази битка се виждат в здраво и силно общество. И нека си кажем истината - ние сме общество, раздирано от противоречия, общество на лутащите се хора без ясна посока. Причината за това е, че вече десетилетия не искаме да застанем лице е в лице с истината. И днес все по-често не искаме да изричаме истината дори като хора - от страх или защото не виждаме смисъл. Рядко наричаме събитията около нас с истинските думи. Все повече хора искат да чуят само това, което на тях им харесва и го търсят от източници, които ще им дадат смелената по техен вкус информация. Тук е отговорната роля на медиите, които са се доказали през годините като достоверен източник на информация. И затова и днес bTV е трибуна на истината.

Живеем във време на инфодемия. Хората са залети от послания. В тази среда, дезинформацията и фалшивите новини се разпространяват 6 пъти по-бързо от почтената журналистика. Кои според Вас са правилните инструменти за това медиите да помагат на хората да вземат информирани решения?

Ако това е битка за истината, трябва да я водиш с най-добрите, за да преодолееш натрапваните ни понякога всекидневно лъжи. Екипът е другото нещо, което дава силата. Аз съм възпитаник на школата на bTV, а тя още от времето на Люба Ризова изгражда отборните играчи. Вярвам на хората, с които работим заедно за успеха в битката за истината. Искра Владимирова, главен редактор „Актуални предавания“, е човекът, от когото съм научил много за изобличаването на лъжите, още като водещ на „Тази сутрин“. Веселина Петракиева, главен редактор на bTV  Новините, е човекът в екипа ни с безкомпромисен професионализъм и усет за новините. Всеки един от продуцентите и репортерите, хората, които се грижат и за визуалната част на нашия продукт осъзнават отговорността, която носи всяка дума и кадър, които достигат до зрителите. И тъй като въпросът беше за правилните инструменти, а не искам да сравнявам хората с инструменти - те са умовете, с които може да се пребори понякога целенасоченото промиване на мозъци.

Какво за Вас означава “чиста журналистика”? 

Следването на правилата и отразяването на засегнатите страни. Много често днес дори това не се спазва. Съвършенството е трудно постижимо, но да правиш „чиста журналистика“ означава да не си излъгал и преиначил фактите. Да си показал проблема в дълбочина. Нашата работа не е да е приятно на някоя от засегнатите страни. Работата на журналисти е да се бръкне в раната, ако се налага, за да извади истината. Този, който трябва да е доволен, е зрителят или читателят.

Искам да благодаря за поканата да бъда част от журито на конкурса Web Report. Вярвам, че е важно да бъдат показвани и отличавани качествените работи на журналистите и да се работи за популяризиране на стойностните проекти сред общата аудитория.

В какво виждате надежда?

Има хора в България, които не искат да се облагодетелстват и да откраднат от общото. Следвам много групи в социалните мрежи, където хора се събират, чистят замърсени места или помагат с продукти на възрастни хора по селата. Това е надежда.

Много често сме в удобното състояние на самосъжаление. Чакането на някого, който ще дойде и ще реши проблемите ни трябва да приключи. Ние като народ обичаме да „делегираме“ отговорността за себе си и в очакването някой да вземе да си свърши работата и да оправи положението. Преливаме от безвремие в бездействие и обратно. Виждам надежда в хората, които знаят, че каквото има да се свърши - трябва да се свърши от тях, че те са отговорните. Ако успеем да възпитаме това отношение към държавата си като народ - ще успеем да превъртим празния оборот, в който продължаваме да се въртим.

Какво му носи удовлетворение, липсва ли му екранът и какви са предизвикателствата на ръководната позиция - цялото интервю на Даниел Ненчев с Антон Хекимян може да видите на сайта dir.bg