Антикорупционната комисия проверява бившия министър на културата Боил Банов заради къщата му в Копривщица. Акцията на КПКОНПИ трябва да установи произхода на парите, с които е купен имотът и дали цената му е пазарна.

Според източници на bTV в Антикорупционната комисия Банов е купил имота за 56 000 лв. през 2018 г., докато е министър на културата. По време на акцията днес проверяващите са поискали документи от Община Копривщица и от нотариуса, където е изповядана сделката.

Снимка: bTV

„Поискаха дали има данъчна оценка, дали е деклариран. Имота е деклариран, плащат си редовно данъците. Това беше проверката“, обясни кметът на Копривщица Бойка Дюлгерова.

Снимка: bTV


До акцията на КПКОНПИ се стигна след сигнал от гражданското сдружение "Зограф". Причината са съмнения, че цената на имота е в пъти по-ниска от пазарната. Кметът на Копривщица отхвърли това твърдение, като според нея това е реална цена, защото става въпрос за стара къща с малък двор.

Къщата е построена в началото на 20. Век и попада в т. нар. категория "За сведение" - най-ниската за архитектурна ценност. Въпреки това се намира в архитектурно-исторически резерват и всяка промяна по нея трябва да бъде съгласувана.

Снимка: bTV


„За по-сериозни неща като намеса по фасада и така нататък трябва да се мине по каналния ред. Дори тя самата да не е ценна, около нея може да има ценни обекти“, заяви арх. Стефан Стоянов.

Пред bTV Боил Банов отказа коментар с обяснението, че ще изчака проверката да приключи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!