"Това, което постигнахме до момента, показва само едно – правилният път, по който трябва да вървим заедно в битката срещу коронавируса. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави".

Това изтъкна на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Той показа няколко таблици, от които се вижда сравнението на България с други страни в Европа. При по-строги мерки в Гърция и Румъния техните нива на заболеваемост са много по-високи или сходни с нашите. Същото важи и за Германия и Италия. Те дори са с по-висок индекс на строгост на мерките и не могат да постигнат това, което сме постигнали в България, изтъкна Ангелов.

На национална база отново се отчита трайна тенденция на намаляване на процента на заетите легла в болниците. 53% са заетите легла за неусложнени пациенти и 58% са заетите за интензивни пациенти.

13 145 са медиците от началото на пандемията, които са се заразили с коронавирус. Активните случаи са 949. 845 са на домашно лечение, 104 са в лечебните заведения, а 10 души са в интензивните структури.

„Числата намаляват, защото при лекарите вече постигнахме колективен имунитет“, уточни Ангелов.

За поредна седмица се отчита положителна трайна тенденция по отношение на излекувани – потвърдени случаи. Потвърдените случаи за последните 7 дни са 9594, а излекуваните са над 17 000. Това означава, че приблизително два пъти повече е броят на излекуваните от този на заразените.

На двуседмична база има намаляване на новозаразените с 42%, а на едноседмична база с 23%. Смъртността на двуседмична база е 16%, а на едноседмична – 17%. Тоест има сериозно намаляване в последните 7 дни. В момента е 20,1% на 100 000 души население, уточни от своя страна Венцислав Мутафчийски.

"Намаляват и хоспитализираните, въпреки че в големите болници това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция за намаляване на случаите", каза той.