Една от критичните точки в борбата с коронавируса е областната болница в Сливен, където реанимацията е пълна, а опашките пред Спешното отделение са всекидневие. Ситуацията провери на място здравният министър Костадин Ангелов.

Той се срещна с кмета на града и с директора на болницата, за да разбере каква е ситуацията в областта.

„Ситуацията в Сливен вече е под контрол, градът ще се справи с натиска“, заяви Костадин Ангелов след обиколката на отделенията в МБАЛ-Сливен.

Преди няколко дни началникът на отделението по реанимация в болницата каза за bTV, че ситуацията е патова и легла не достигат. Тенденцията е все повече млади хора в тежко състояние да постъпват при тях.

"В момента в болницата няма много млади хора. Има бременна жена с положителен тест, тя е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки, децата са отрицателни. На ден 10-15 души постъпват и същият брой се изписват", информира здравният министър.

В МБАЛ-Сливен има 500 легла, от които 150 са за пациенти с коронавирус. 130 са заетите легла. Шест реанимационни легла са заети.

Единствената нужда на болницата е осигуряването на допълнително количество ремдесивир. В понеделник той ще бъде осигурен, каза Ангелов.

"По отношение на плазмата, тъй като в момента има ограничаване на дарителите, кметът на града възнамерява да направи акция за осигуряване на допълнително количество кръводарители. Дотогава ще бъде пренасочено достатъчно количество от необходимия биологичен продукт от София и Стара Загора", обясни здравният министър.

1093-ма са пациентите на домашно лечение.

„Тук се наблюдава отново семейност – цели семейства се заразяват“, уточни Ангелов.