На национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение на пациенти с коронавирус. Нямаме и специфичен медикамент, който се използва за лечение на тази вирусна инфекция.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства.

Медикаментите, които се използват, са за профилактика на бактериалните усложнения при тази вирусна инфекция, уточни той.

Проф. Ангелов призна, че имат сигнали за недостиг на нискомолекулни хепарини в страната и по този повод са създали специална организация, която ще влезе в сила от днес.

„Търговците на едро ще разпространяват в аптечната мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулен хепарин, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент в аптеките“, каза здравният министър.

„Бременните жени, които имат изписан такъв медикамент, трябва да отидат с рецепта и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лаборатория в аптеката, за да го получат“, уточни Ангелов.

Това се прави с оглед да не се злоупотребява с наличните количества на този медикамент.

До края на деня на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъде качен списък с всички аптеки на територията на страната, в които ще бъдат разпределени допълнителните количества. Ще има посочен и телефон, на който бременните жени да могат да се свържат с търговците на едро при нужда.

Здравният министър обясни още, че се наблюдава нещо много притеснително.

„Българските граждани, водени от нерационални решения и от страха, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърденията, че лекуват коронавирус. На територията на страната имаме достатъчно количество Азитромицин“, поясни Ангелов.

В аптеките той се среща под имена, които не се знаят от хората и затова има количества от него. Здравният министър призова хората да не се самолекуват с него, без да им е предписан от лекар, защото е изключително опасен и води до тежки последици в бъдеще по отношение на антибиотичната резистентност.

Костадин Ангелов алармира и че в социалните мрежи се разпространяват различни терапевтични схеми, които съдържат различни медикаменти.

„Самолечението е изключително опасно. Започването на декстаметазон през устата като вид терапия в началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, тъй като това намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция“, обясни здравният министър.

От фармацевтичният съюз призоваха лекарите да не лекуват по телефона. "Недопустимо е след това те или техни близки да отидат в аптеката без рецепта и да поставят фармацевта в условията да направи моралния избор да наруши законодателството или да отпрати пациент, който действително се нуждае от лечение", посочи проф. Асена Сербезова от Българския фармацевтичен съюз.

От форганизацията цитираха данни на Световната здравна организация, че само при 8% от пациентите, които са били в болница с COVID-19, е имало нужда от антибиотик. Което противоречи на наложилата се практика за масово изписване на такива лекарства при заразените.