Интересът към ваксинацията е огромен. Готови сме със създаването на денонощни кабинети мобилни екипи за имунизация, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за имунизационната кампания срещу коронавируса.

Избор на ваксина ще е възможен, когато доставките станат регулярни, заяви здравният министър.

"От понеделник ще увеличим ваксинационните места тук с още 4. Желаещи да се ваксинират в цялата страна са хиляди. Опашките са много. Обмисляме възможността от утре в следобедните часове да продължават „Зелените коридори“. До края на деня ще дадем указания към всички РЗИ-та. Там, където опашките продължават и в късните следобедни часове имаме готовност за разкриването и на денонощни ваксинационни кабинети в областните градове", каза Ангелов.

"Имаме достатъчно ваксини за желаещите. Благодаря на всички, които повярваха на науката и лекарите", заяви здравният министър.

"Възможността за избор на ваксини ще бъде факт малко по-нататък, когато започнат да идват регулярните количества ваксини от компаниите производители, както са разписани и указани по договорите, които са сключени", каза Ангелов.

"От 3 март сме създали възможност за, образно казано, електронна регистратура с "Информационно обслужване". Ще може да се избират места за ваксинация в тези 318 кабинета, които са разкрити в цялата страна, също да посочват и предпочитана ваксина", съобщи здравният министър.

"Искам да кажа нещо много важно: Има различни мнения, които говорят, че ваксината на Оксфорд дава по-слаби резултати, това не е така. Тя предпазва 100% от развитие на тежко заболяване", допълни Ангелов.

"Личните лекари могат да избират кога да започнат (с ваксинацията). Създадена е организацията. Националният рамков договор е подписан. Дадени са указанията, отговорили сме на всичките им въпроси", каза Ангелов.

"Ние сме готови със създаването на мобилните екипи за ваксинация. Водим преговори и с центровете за Спешна помощ да се включат в имунизацията", съобщи здравният министър.

Около 1500 души са ваксинирани днес в Александровска болница, по списък се очакват още 400. Това, което е различно от останалите болници, е организацията на мобилни екипи, които да отиват по места и да имунизират желаещите, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Борис Богов.