„През последните 14 дни наблюдаваме тенденция на плавно покачване на числата както на заболелите с коронавируса, така и на заетите болнични легла“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.

Има обаче и една положителна тенденция – подобрява се съотношението между новозаразени и излекувани. Ако преди седмица е било 3 към 1, то сега е 2 към 1.

„Броят на излекуваните беше 3117 срещу 8780 потвърдени случаи близо 3:1. За изминалата седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на потвърдените случаи е 11 057, което прави отношение 2:1“, посочи проф. Ангелов.

В момента са заети около 48% от леглата за неусложнени пациенти с коронавирус, а интензивните легла са запълнени на 53%. Нямаме дифузна заетост и това ни дава възможност да препоръчаме прилагане на локален подход в различните области спрямо ситуацията със заразените, каза здравният министър.

"Повишението се дължи на настъплението на британския вариант на коронавируса у нас. Увеличаването се дължи и на мерките, които бяха до момента, но и на високата възприемчивост и на високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус", заяви Ангелов.

При нужда, на различни места в страната ще се прилага локален подход в битката с коронавируса, обясни проф. Ангелов. Той даде пример с Кюстендил и маските на открито там, а също и с Бургас, където със заповед на директора на РЗИ се увеличават болничните легла при ограничаване на плановата хоспитализация и плановата оперативност.

„В София към днешната дата не се налага такава мярка“, подчерта Ангелов.

Той отговори и на журналистически въпрос за съдебно решение от Русе за правната легитимност на задължителното носене на маски. „Такъв тип пандемия се случва веднъж на 100 г. Когато се случва веднъж на 100 г., няма трайно и изпитано законодателство – трябва да минат поне 5 г., за да могат всички нормативни актове, закони, заповеди и наредби да имат съдебна практика. Със сигурност може да има противоречие. В МЗ работи един юридически отдел от 5 юристи“, заяви министърът.

Няма клинично проучване за ваксината на "Пфайзер", което да доказва необходимостта от трета доза на ваксината, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в отговор на появили се публикации в интернет и призова гражданите да не се доверяват на непроверени източници.