Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира плаж "Перла" край Приморско, след сигнал за изгонени туристи.

Резултатът от проверката на министъра на туризма – схемата на плажа не е в нарушение, концесионерът определя зоните. Тоест, ако той реши да определи за платена зона един километър, може само да преминете, но не и полегнете, освен ако не си платите.

Поводът за проверката - сигнал от туристи, че са изгонени от плажа, без право да поставят собствения си чадър.

„Изгониха ни! Дойде едно момче, което събира парите за чадърите и шезлонгите, и каза, че не може да си поставим зад тези редове, където свършват на свободния пясък, не може да си поставим наш чадър, изпрати ни на края на плажа”, разказа Ванина Лазарова.

„Терминът не е „гонене”, така или иначе, дори и сега ако се разходим до тази зона, която е конфликтната, просто хората наистина им се обяснява, че тази зона вече не е свободна за разполагане на плажни принадлежности”, заяви наемателят на плажа Лъчезар Захариев.

Оказва се, че половината от концесионната територия може да заета зона и да не може да се ползва за свободно плажуване, независимо, че няма чадъри.

„Очевидно е някакво оплакване в следствие на придобити навици, в сравнение с предишните схеми, които са били валидни за този плаж, но съгласно закона, всеки един концесионер или наемател може да променя своята схема всяко лято”, заяви министърът Николина Ангелкова.

Свободната зона е по-голяма от платената, показа проверката на място. Министърът обаче ще иска и допълнителна проверка от геодезисти.

Законни ли са новите платени зони и свободни зони и нарушават ли правата хората, ще потърсим отговора от Комисията за защита на потребителите.