Ангела Гереку е гръцка актриса и политик. Родена е на остров Корфу в Йонийско море. През 80-те години талантът й на актриса е забелязан и в рамките на няколко години Гереку става една от най-известните актриси в страната. Добива европейска известност с филмите "Магики Нихта" и "Момичето от Мани".

По образование Ангела Гереку е архитект. През 2009 г. става заместник-министър на туризма. През 2014 г. Гереку е заместник-министър на културата и спорта. Днес тя е президент на Националната туристическа организация на Гърция.

- За мен е удоволствие да се запозная с една от най-известните гръцки актриси. И в България се е случвало и се случва актьори да се насочват към политиката. Вие сте били министър, сега отговаряте за туризма. Каква е вашата стратегия като лице на туризма в Гърция? 

- Добър вечер! За мен е огромна радост и чест да поговорим заедно с вас от bTV. Да, аз съм председател на гръцката организация за туризма - ЕОД - съкратено на гръцки. Това лято е изключително трудно за нас, за първи път ни се случва такова нещо. Много ни е трудно, защото, независимо от COVID-19, трябва да е ясно, че поне 30 процента от гръцкия БВП зависи само от туризма.

Въпреки това, успяхме да управляваме процесите, свързани с пандемията COVID по един много позитивен начин и резултатите ни са много добри. Що се отнася до начина, по който ние се справяхме с COVID - Гърция се смята за една от най-успешните страни и затова може да кажем, че Гърция е отворена и че предлага за своите посетители незабравими преживявания и те винаги са добре дошли.

- Туристическата индустрия в Гърция носи над 21 милиарда евро за икономиката на страната ви. Как поддържате баланса между максимален брой туристи и нисък брой на заразени с COVID-19?

- В добрите си години, включително и 2019 г., доходите на Гърция бяха доста по-високи от 21 млрд. евро. Разбира се, тази година не може да се сравни с която и да било от предишните. Ние обаче се стараем да намалим колкото е възможно повече щетите, които понесохме. Затова Гърция отвори широко своите врати, затова министър-председателят Мицотакис, заяви пред всички, че ги кани като туристи да посетят нашата страна и то точно, защото сме една много сигурна държава. Положихме огромни усилия и те се оказаха успешни. Имаме много малък брой заразени. Протоколите, които следваме, са изключително добри и те се прилагат абсолютно навсякъде. Като започнете от летищата и минете през хотелите и ресторантите, т.е. наистина навсякъде. Ако локализираме някои случаи, ние действаме енергично, моментално и сме много резултатни в посрещането на тези проблеми. Така че ние каним без каквото и да е било безпокойство нашите гости, заповядайте, разбира се, внимавайте и се пазете, но заповядайте, ние сме широко открити за вас. Ние сме страна, която може да ви осигури една хубава ваканция, без да се притеснявате и ако възникне какъвто и да било проблем, ние може да го решим.


- В момента в Гърция може да се влиза само през „Кулата-Промахон“. По какви критерии решавате кога един пункт да се отваря или затваря?

- Ние имаме една комисия, която взема съответното решение през кои пунктове може да се влиза в страната. Включват се Министерството на здравеопазването, на вътрешните работи, естествено - и на туризма. Тоест, тази комисия дава своите препоръки към правителството кои са най-подходящите пунктове и кой е най-добрият начин да влизат в Гърция чуждите туристи, а правителството задължително следва препоръките на експертите от тези министерства.

Разбира се, нещата се променят и съответно могат да се променят входно-изходните пунктове от страната. Тази комисия взима предвид онова, което се случва на всеки 15 дни и на всеки 15 дни подновява своето решение за начина на влизане в страната, но не забравяйте, че и самият министър Ананиев, обяви, че България има проблеми с увеличаването на броя на заразените. При спадането на броя на заразени, естествено, че нещата ще се променят. Ще се промени и броят на пропускателните пунктове към Гърция, но всичко това, което се прави, се прави за нашата и вашата сигурност.


- В България, бавно броят на заразените расте в последните седмици. Австрия издаде препоръка да не се пътува за нашата страна. Ако нещата продължат да ескалират, планирате ли да ограничите влизането в Гърция на български туристи, както постъпихте със сърбите?

– Съжалявам за това увеличение, за което чувам от вас и се надявам нещата да се променят бързо в България. Разбира се, винаги трябва да се има предвид, че нашето Министерство на здравеопазването е на първо място при вземането на решения и то е, което прави предложенията в правителството, което вече е последната инстанция. До края на месеца ще има отново преоценка на ситуацията. Разбира се, не говорим за нещо генерално и казваме така - Да, идвайте, засега всичко е наред, заповядайте в нашата страна - обръщаме се към всички български приятели.

Знаете системата с тестовете, знаете какво трябва да се носи, така че според начина, по който се развива ситуацията, ние взимаме и съответните решения. Що се отнася до Австрия, да, Австрия си има нейните правила, но те са си нейни правила. Гърция обаче смята, че е една сигурна държава, защото е взела всички необходими мерки, така че може да бъде посещавана с абсолютно усещане за сигурност.

- ЕС ще отдели 72 милиарда евро за Гърция за възстановяването от кризата с коронавируса. Вашият премиер Мицотакис използва ли прогнозните загуби за туризма като аргумент да убеди ЕС да отпусне тази баснословна сума?

- Разбира се, премиерът заяви на тази среща доколко Гърция зависи от приходите си от туризма и това е взето предвид, защото пак казвам над 30% от приходите на нашата страна са пряко свързани с туризма. Но държа да подчертая, че голяма част от тази сума ще бъде предназначена за хората, които са на ниво трудещи се, защото те са безкрайно много в Гърция. Те са много ощетени, както малките и средните предприятия, които също ще бъдат подпомогнати.

Естествено, ще има помощи и за по-големите туристически предприятия, но казваме, че основно ние ще подкрепим хората, които са пряко свързани с туризма от малък и среден мащаб. Ще подкрепим най-слабата брънка, а това са обикновените хора, които са заети в туризма.

Смятаме, че сумата, която ще бъде похарчена, за да покрие щетите в туризма, ще бъде от най-значителните. Гърция иска и е решена да удържи жив гръцкия туризъм и ще започне отсега да се готви за следващия сезон 2021 г.

Нашата цел е "The day after"- Денят след COVID-19, ние да имаме един готов туризъм, който да е още по-диференциран. Ние искаме да имаме жизнеспособен туризъм, който да бъде с разширен сезон, особено ударение ще се постави върху културния туризъм. Но това развитие ще се отнася добре и към околната среда, ще бъдат спазвани всички екологични изисквания, както и локалните особености на населението в различните наши райони. Ние искаме да удължим туристическия сезон, т.е. да имаме туризъм през цялата година.

- Беше ми много приятно да поговорим. Някога идвали ли сте на българското Черноморие? 

- Може би не го знаете, но ще кажа и няколко неща за себе си. Искам да благодаря на България, на нейните граждани най-напред, които всяка година идват в Гърция, основно в Северна Гърция, но не само. Аз самата съм от Керкира, Корфу. Имаме и български посетители в моето родно място. Да ви благодаря, че предпочитате като дестинация Гърция.

Нашите граждани, гърците, предпочитат зимния ви туризъм. Много идват в Банско, освен това имате много интересен продукт на Черноморието ви Уелнес (Wellness) туризъм.

Но лично аз искам да подчертая нещо друго, вие имате прекрасни филмови студия в околностите на София, а преди да стана политик, аз съм била архитект, след това бях актриса дълги години и преди доста години съм имала щастието като актриса да живея за цял месец в София, във вашите прекрасни студия. Това беше, когато снимахме филма "Акропол" на много известния гръцки режисьор Пантелис Воугарис. Той е много награждаван режисьор, включително и в Европа. Разбира се искам да се върна пак във вашата страна. И много се надявам отново, след толкова години отново да дойда в България.

- Винаги сте добре дошли. Ще ви заведем и на море, и на планина. 

- Имам едно предложение - мисля, че един от най-добрите начини, една страна да стане известна и да се рекламира по света, е да се направи за нея някой филм - или документален, или сериал. Защо да не направим една ко-продукция, като темата да бъде добра и за България, и за Гърция, и заедно да рекламираме нашите две страни. Чрез някой филм или да кажем телевизионен сериал, това би било нещо хубаво.

- Нещо като "Мамма миа", но снимано и в България? Така ли?  

- Защо да не е като Mamma Mia, ще видим. Аз също много ви благодаря за поканата, много ви благодаря за всичко. Хубава вечер и хубаво лято. Довиждане! На всички вас пожелавам здраве и сигурност! До скоро!