„Втора доза от ваксините се пази за всеки имунизиран“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод появилите се сигнали за забавени „втори игли“.

По думите му това се дължи на организацията на процеса и това, че някои хора не се явяват за втората доза в уречения ден.

Кунчев е категоричен, че в ситуация, при която пациентът не отива в правилния ден, дозата му трябва да бъде поставена на някой друг желаещ, защото в противен случай се бракува.

Относно посочените срокове за поставяне на втората доза от ваксините, Кунчев коментира, че това са препоръки и забавяне с няколко дни няма да компрометира имунитета.

„Единици са хората, на които е забавена „втората игла“, заяви шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

Той обясни, че в ситуация, в която човекът не се е появил в деня на втората си доза, тя ще бъде поставена на друг, за да не се бракува.

„Апелирам към всички български граждани, които имат ангажимент да получат „втора игла“, да следят внимателно датата, на която трябва да я получат. Ако има проблем, да го обсъдят с лекаря, направил ваксината, а не субективно да решават дали да отидат, или не“, обясни Пенчев.

Той посочи, че в ситуацията става въпрос за взаимна отговорност.

Пенчев гарантира, че всички „втори игли“ са обезпечени и са запазени количества от съответните ваксини в РЗИ-тата.

Относно сигналите, че се бавят „вторите игли“ за някои от имунизираните в „Пирогов“, шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че при тях са малко над 30 души.

„Тези хора бяха определени за втора доза на 18 и 19 февруари, а се появиха на 22 и 23 февруари от 8:30 ч. Нямаше как тези хора да не ги ваксинираме и преценихме, че не е фатално да се измести с няколко дни „втората игла“, поясни Балтов.

Той допълни, че закъснели за втора доза има, но те няма да останат неваксинирани.