Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) написа „евтаназия” под снимката на задържаните в Асеновград роми, която е публикувал в профила си във „Фейсбук”. Написано е в коментар под коментар.

На въпрос евтаназия ли иска за задържаните Джамбазки отговори в предаването „Тази събота”: „Какво Ви изненадва … Това е мнение и сложих тази снимка, за да видите всички вие лицата на тези, които искат да убият деца. Това е коментар към снимка, защото ми омръзна от фалшива, сълзлива съпричастност към хора, които искат да убиват деца с лопати … Това е социална мрежа и аз не съм нито съдия, нито прокурор”.

Случващото се в Асеновград е резултат от разпада на обществото, на чувството за безнаказаност в една общност, смята евродепутатът. 

До напрежение в Асеновград се стигна, след като деца и треньори от местния клуб по гребане бяха нападнати и бити от група младежи от ромски произход. След сблъсъците полицията задържа 9 души.

30 години ромите бяха оставени да правят каквото искат, у тях се възпитаваше чувство за безнаказаност, смята Джамбазки. Той обвини също „криворазбраната политика на толератност” в цяла Европа, а на местно ниво – купуването на ромски гласове по време на избори и фактът, че не се събарят незаконните постройки в ромските махали.

По думите му по-големият проблем е радикализация по линия на „Ислямска държава” в ромската общност у нас.

Вижте целия разговор тук: