„Европа е уплашена от това, което се случва в Турция. Мотивирано сме казвали, че тази Турция ще се превърне в заплаха за ЕС, че тя не споделя никакви цивилизационни, нормални граждански ценности. Тази Турция ще се превърне в тежест и враг”, коментира в студиото на „Лице в лице” евродепутатът Ангел Джамбазки.

Категорично и еднозначно най-сетне приключи идеята за интеграция на Турция, смята той.

По думите му сега в ЕС ще мъдруват и ще измислят някоя „политически коректна глупост”.

Когато Германия признае провала, тогава ще се разплете този възел, е мнението на Джамбазки. Това обаче щяло стане след изборите, тъй като германският канцлер Ангела Меркел разчита на турските гласове.

„При резултатите от референдума в Турция натежаха гласовете на турците в Западна Европа – това говори, че тези хора не искат да се интегрират, а да променят обществата, в които са дошли. Ами стойте си в Анадола и там си стройте султаната, защо го правите в Белгия и Холандия”, коментира Джамбазки.

„Нашият интерес е да имаме добросъседски отношения с Република Турция, кемалистката Република Турция. Референдумът ще ни засегне с това, че Ердоган пропагандира неоосманистка политика. Това означава и териториални претенции към България, това означава, че мекерета на Ердоган ще се опитват да предизвикват напрежение”, каза още Джамбазки.

В студиото на „Лице в лице” той коментира и споразумението с ГЕРБ, на което вече има чернова.

Не спорим за министерства, знам че ви е трудно да го повярвате. За разлика от предишния кръг преговори, в който се водеха разговори с политически покойници – т.нар. десни… Там се водеха разговори за министерства, а ние успяхме да не обсъждаме персоналния състав.

Това предстои да се случи. Когато стане ясно какво искаме да правим политически, тогава ще говорим персонално”, обяви още Джамбазки.  

Вижте още във видеото: