С Турция сме си взаимно нужни, би трябвало да има нормален тон, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV евродепутатът Андрей Ковачев преди срещата ЕС – Турция тази вечер.

Той коментира изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че във Варна няма да отстъпи от нито една от позициите на Анкара. „Смятам, че тази среща е точно за това – да не се повтаря повече риториката от преди между ЕС и Турция. 2017 г. беше катастрофа, имаше изключително много нападки, обиди – това не трябва да се повтаря. Ние сме съсед на Турция и би трябвало да имаме нормални, добри отношения с тази страна“, каза Ковачев.

Снимка: bTV

Той не смята, че има повод турският президент да е толкова гръмогласен – „ние сме си взаимно нужни по отношение на сигурност, енергетика, икономика, миграция, визите – те искат от нас разширяване на митническия съюз, искат отпадане на визите. Така че би трябвало да има нормален тон“.

„Трябва да видим за какво става въпрос, от какво няма да отстъпи, защото все пак той иска членство на Турция в ЕС, продължаване на преговорния процес, отваряне на нови глави, т.н. Няма как тогава да каже: „Вие нищо не се намесвайте и не гледайте каква е ситуацията при мен“, посочи евродепутатът.

Снимка: bTV

Говорейки за турската операция срещу кюрдите в Африн Ковачев посочи, че големият проблем на Европа е, че на думи има обща външна политика и политика за сигурност, но не и на дела. „В действителност външният министър на Германия, на Франция, на Италия има много по-силен глас, отколкото външния министър на ЕС. И ако наистина не сме лицемери, би трябвало в нашата визия за Европа да имаме силна външна политика – да не се ангажираме само и единствено с хуманитарна помощ, помощ за развитие, да плащаме там, където трябва, но и да се чува нашият глас“.

На въпрос дали България трябва има по-активна позиция в проблема с името на Македония Ковачев посочи, че „ние много добре се справяме и инструментът „европейска интеграция“ работи в наша полза. Неща, които десетилетия бяха немислими, вече се случват“.

Снимка: bTV

Според него, ако до срещата в София на 17 май месец няма решение за името на Македония, то надали след това ще се стигне до някакво решение, а това ще е катастрофа за Скопие.

Ковачев каза още, че се върви в посока признаване на признаване на българските общности в Косово – в Косовска Гора и Жупа.

Запитан дали Русия се меси във вътрешните дела на страните от Западните Балкани, като твърди Еди Рама, Ковачев посочи: „Това, което наблюдаваме, за съжаление, е сигнали от Москва, че приемането на Македония няма да бъде в интерес на сигурността на региона, примерно, или че протестите в Солун и Атина са финансово подпомогнати от руски милиардер. Така че се вижда натиск върху Заев и Ципрас в тази насока“.

Вижте целия разговор във видеото: