В момента не се налага актуализация на бюджета при настоящото му изпълнение. Такова вероятно ще се наложи, ако епидемичната обстановка се влоши. Това важи не само за България, но и за другите страни в ЕС, заяви по време изслушване в парламента финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

По неговите думи актуализация трябва да се направи от бъдещето правителство, защото „не трябва предварително да определяме неговите политики и приоритети до края на годината“.

В отговор на въпрос на Корнелия Нинова за парите, похарчени с укази на правителството, Ананиев заяви, че „няма една стотинка похарчена повече от това, което е одобрено от Народното събрание за 2021 г.“, които са одобрени и от БСП.

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619,4 млн. лева, фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 млрд. лева, съобщи Ананиев.

3,3 млрд. лева има в Сребърния фонд, те са по отделна сметка и не сме си позволили една стотинка да вземем от този фонд. Всички останали пари във фискалния резерв може да бъде използвани временно за покриване на дефицит в бюджета, тези пари са като влоговете на гражданите в банките, трезорът решава приоритетно къде да отидат, заяви Ананиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до емитирания дълг от 2,5 млрд. евро европейски експерти смятат, че е един от най-изгодните държавни заеми, каза финансовият министър в оставка.