Цветан Василев търси закрила в САЩ. Това съобщава американското онлайн издание "Хил". Бившият шеф на фалиралата КТБ се опитва да превърне своя случай в първото дело по глобалния закон "Магнитски". 

Този закон позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Той предвижда санкции против всеки, който предприеме репресии срещу разобличители на случаи на правителствена корупция, отбелязва сайтът.

Според изданието Василев е наел вашингтонската юридическа фирма срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му.

Вицепрезидент на фирмата лично бил посетил Василев в Сърбия, за да се запознае със случая. 

След определени процедури искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, пише "Хил".

"Оманският фонд, който беше един от основните акционери в КТБ, му беше отказано правосъдие в България и в момента водят сериозно арбитражно дело във Вашингтон срещу Република България. Намесата на американския посланик спря определени промени в закона за съдебната власт. Може би Америка, Съединените щати остават единственият стожер на демокрацията, към който човек, който не може да намери правосъдие в собствената си страна, може да се обърне", каза пред bTV адв. Христо Ботев.

По думите му разследващите от американска страна имат готовност да изслушат Василев в Белград или по видеовръзка.

Вижте целия коментар на защитника на банкера във видеото!

Адвокат Ботев отрече Василев да има пречки за престоя си в Сърбия. Той не знае клиентът му да е лобирал при избора на главен прокурор за конкурентна кандидатура на Сотир Цацаров.

"Не мога да коментирам действията, които за мен са защитни на всяко едно лице, срещу което има повдигнато обвинение. Това, което е необходимо до момента от българските органи, в частност прокуратурата, искането за екстрадиция, знаете, че се отказва от властите на Сърбия", каза правосъдният министър Цецка Цачева.