Шест самолета F-16 от състава на 31-во изтребително крило на американските Военновъздушни сили в Европа кацнаха на авиобаза Граф Игнатиево, откъдето ще се включат в изпълнението на съвместни задачи с участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка -2020“. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020“ се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. в нашата страна. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от военновъздушните сили на Гърция, Канада, Румъния и  САЩ. В тренировката  участват и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия. 

Домакин на съвместната тренировка са българските Военновъздушни сили. Участниците изпълняват широк спектър съвместни задачи в българското въздушно пространство и оперират от 7 военни летища на териториите на България, Гърция и Румъния. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на страните-участнички. 

Целта е да бъдат усъвършенствани способностите на ВВС за работа в коалиционен формат и за гарантиране на стабилността и сигурността в един стратегически за Алианса регион на Югоизточна Европа. Българските Военновъздушни сили ще повишат подготовката си за изпълнение на  своите задължения за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни, както и за пълноценен принос в системата за колективна сигурност на Алианса, се посочва още в прессъобщението на МО.