Специална стипендиантска програма обяви тази вечер Американският университет в България. Кандидат-студенти, ангажирани със социални проекти могат да спечелят освобождаване от такса за пълния  курс на обучение.

До 1 март тази година всеки желаещ може да кандидатства в Американския университет. Тази година ще има и такива, които ще учат там безплатно.

– Студентите, които ще получат тази специална стипендия, трябва да се опитват да направят промяна, която ще засегне не само тях и семействата им, но и цялата общност, каза Стивън Съливан, президент на Американския университет в България.

– Вярвате ли, че има много такива млади българи?
– Вярвам, че има много, много такива млади българи.

Студентът Василий Кулев също вярва в успеха на програмата. Неговата такса за обучение в Американския университет е близо 10 000 долара всяка година. Получава стипендия за успех, която много му помага.

„Дефакто имам все едно намаление 50 процента”, каза Василий Кулев.

Новата програма ще освободи изцяло студентите от такса, но местата ще бъдат малко.

С всички документи за кандидатстване, трябва да се представи и социален проект, който вече и реализиран или поне започнат.

Необходими са и референции на хора, които да потвърдят доколко кандидатът наистина е допринесъл за проекта.

Първият дарител по програмата е Росен Плевнелиев. „За мен идеята да бъде направена стипендианска програма за млади хора, българи, които имат идея как да променят обществото за добро, е изключително важна”, заяви Росен Плевнелиев, президент на България 2012 – 2017 г.

Събитието тази вечер завърши с думите, че България има нужда не само от отличници, но и от хора, които да са социално ангажирани. Бизнесът все повече ще им помага.

В поредицата „Кой инвестира в бъдещето?“ едно от най-знаковите лица на bTV - Станислава Цалова, представя различни възможности за стипендии и развитие за младите хора в науката и изкуството. Полезната информация достига до зрителите през вдъхновяващи истории за талантливи български младежи, получили шанс да сбъднат мечтите си чрез достъпно образование. Самата Станислава е стипендиантка в такава програма и с личния си опит иска да стимулира младите и способни хора да се възползват от безбройните възможности за развитие пред тях.