Американски ескадрен миноносец акостира във Варна. Бойният кораб „Портър” е в града в рамките на рутинна мисия по патрулиране в Черно море.

Той е част от осигуряването на противоракетната отбрана на Европейския континент, а преди две години точно оттук бяха изстреляни десетки ракети по цели в Сирия след предполагаема химическа атака.

През април 2017 г. американският президент разпореди удари срещу военновъздушната база „Ал Шайрат”, от която Вашингтон смята, че е извършено нападение с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб. 59 ракети „Томахоук” бяха изстреляни от разрушителите „Портър” и „Рос” в Средиземно море.

При навлизането си в Черно море „Портър” е бил съпроводен и наблюдаван от руския разрушител  „Сметливый”, съобщи руското Министерство на отбраната.

Престоят ни тук не е свързан с никакво напрежение в Черно море. Тук сме на рутинна операция. Освен че корабът може ефективно да се самоотбранява, осигурява защитата на съседни съдове”, заяви кап. II ранг Крейг Трент, командир на кораба.

Карълайн Евънс служи на борда от 3 години – била част от екипажа при ударите срещу Сирия, но не разкрива подробности.

„Отговарям за инженерния отдел, поддръжката на двигателите, генераторите, водните системи – всичко, с което корабът успява да се движи по вода и да подържа пулса си”, обясни лейт. Карълайн Евън, помощник-главен инженер.

От началото на годината това е шестият американски боен кораб, който оперира в Черно море.

Разрушителят е във Варна и в рамките на честванията на 140-годишния юбилей на Военноморските сили. Апогеят на тържествата е в събота и неделя.