Изтребители F-35 на американските военновъздушни сили се присъединяват към наблюдението и охраната на въздушното пространство над Черноморския регион, обяви Съвместното въздушно командване на НАТО.

Машините са излетели от база в Германия, за да изпълнят мисия с дълъг обсег до България, според съобщението на Алианса, „в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг“. Точният им брой не се уточнява.

За възможността американски изтребители да се включат като подпомагащи българската авиация, се разбра още в средата на май.

При откриването на най-голямото военно изложение у нас – „Хемус 2022“, военният министър обясни, че американските бойни самолети няма да са базирани постоянно на наша територия, а ще участват в мисиите от своите бази в съседните страни.

„Самолетът, който кацна в „Граф Игнатиево“ днес - F-35, американски, е част от операция по еър полисинг на дълга дистанция”, каза Заков.

„Те могат да бъдат и повече. Има ротация. Може да има един, може да има два едновременно, може да са и три“, посочи военният министър.

Мисията у нас на четирите нидерландски F-35 официално приключи.

„Това, че няма постоянно базирана мисия по еър полисинг в България за  определен период от време, не означава, че такава операция няма да се провежда в нашето небе. Българското небе се пази, има съюзници освен подчертавам и български пилоти с български изтребители. Българското небе има кой да го пази“, заяви Заков.

Президентът и върховен главнокомандващ определи като ценно присъствието на партньорите ни от НАТО.

„Не само за по-голямата ни сигурност, то е ценно заради това, че ние с тях провеждаме съвместни учения. В тези учения ние научаваме много, обменят се различни тактики, техники, процедури“, коментира Румен Радев.

Заради забавената доставка на поръчаните и платени осем американски F-16 от първата серия Съединените щати дават 53 милиона долара допълнителна военна помощ.

Първите самолети трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г. Но заради COVID епидемията и забавяне в производството първите изтребители ще дойдат през първото тримесечие на 2025 г.