Да се създаде мини-Шенген, в който да членуват Румъния, България и Гърция. Това предложи румънският евродепутат Еуджен Томак, председател на партия „Народно движение“.

„Мисля, че веднага след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи миналата година, евродепутатът Мариан-Жан Маринеску каза, че двете правителства (на България и на Румъния – б.р.) могат много лесно да уведомят Европейската комисия и да премахнат границите помежду си“, казва за телевизия Б1 Еуджен Томак.

Той е категоричен, че границите между Румъния, България и Гърция трябва да отпаднат. „Никой не може да ни отнеме това право - трябва само да бъде уведомена Европейската комисия. Смятам, че този подход, който подкрепят и колегите от България, трябва да бъде приложен незабавно“, подчертава още той.

Румънският евродепутат подчертава, че срещу двете страни се извършва „злоупотреба“. „Има 25 правителства в ЕС, които казват, че Румъния и България заслужават да са в Шенген, защото изпълняват критериите. ЕК е тази, която определя дали изпълняваш критериите или не“, категоричен е още Еуджен Томак.