„Ало“ измамниците отново се активираха през последните дни, показват данни на МВР.

Само в Монтана има шест опита за телефонни престъпления. Това се случва след отчетен спад в броя на телефонните измами у нас през миналата година.

Според регистрациите на МВР през 2021 г. те са 63 спрямо 131 за 2020 г. 

Разкритите измами през изминалата година са 32, а установените извършители – 42.

Преди дни мъж успя да предотврати опит за телефонна измама над възрастна жена от Берковица. Така успя да спаси 1500 лв. и сребърни накити.

75-годишната Детелинка разказа, че преди дни в обаждане по домашния си телефон чува, че дъщеря ѝ е пострадала и ѝ предстои скъпа операция. Поискали ѝ 50 хил. лв.

Минути по-късно жената разговаря по мобилния си телефон с мъж, представил се за полицай, който ѝ казва, че е жертва на измама. Мъжът я склонява да приготви 3500 лв. и десетина сребърни пръстена, като я убеждава, че с тях ще подмамят престъпниците.

„Да ги нося на гарата! Казах, че това е невъзможно. И те тогава ми казват: „До вас има червено кошче, сложете ги под него." Когато излиза с така наречената „примамка“ от дома си, тя попада на свой познат", разказва жената.

„Забелязах, че жената се държи малко неадекватно и постоянно телефонът е на нея. След малко забелязах един мъж, той постоянно приказваше по телефона, и я наблюдаваше. Тогава отидох при нея и ѝ казах да ми даде телефона. Тя не ми го даваше, каза - недей, полицаите ще ги хванат. И на мен ми стана ясно“, разказа съседът Калоян Никифоров.

Парите и ценностите са спасени, а Детелинка иска да предотврати други подобни опити. Посъветва хората задължително да се обаждат в полицията при съмнение за телефонна измама.

Според началника на сектор „Измами“ в Националната полиция Златка Падинкова - през последната година броят на телефонните престъпления е намалял с над 50%, но мошениците измислят нови начини. По думите ѝ, ако ви искат пари по телефона, това е телефонна измама. Тя посъветва хората да бъдат бдителни, внимателни и предпазливи.

Някои от новите телефонни измамници търсят и достъп до банкова информация за сметки, дебитни и кредитни карти на жертвите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!