За първи път български деца и ученици ще имат възможността да разговарят на живо с астронавтите на Международната космическа станция. Инициативата се провежда под надслов “Ало, Космос! Говори България!”

Предвидено е разговорът да започне в 18 ч. Целта на проекта е да се разпали въображението на децата и учениците, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита – към Луната, Венера, Марс и отвъд, позволявайки на България да изпрати трети астронавт в Космоса.

Децата от България в продължение на месец изпращаха своите въпроси, НАСА подбра най-любопитните и днес малчуганите ще разберат отговорите.

Междувременно в „София тех парк“ цял ден ще има съпътстващи събития. Над 20 работилници, лаборатории и презентации очакват децата в еднодневния фестивал на науката.

„Започнахме със строене на роботи за доставка на храна до МКС. На обяд има работилници по математика, с която децата ще трябва да решат математически предизвикателства, свързани с Космоса. Ще завършим с работилница по „Майнкрафт“, каза Емануил Янкулов от Академия „Роботика“.

Най-малките - от 5 до 12-годишна възраст, ще имат възможност да изучат с 3D модели формата на Земята и да я пресъздадат с пластилин. Ще има също работилници за космическа храна и за колонизирането на Марс.

Децата ще могат да гледат и няколко презентации за космическите отпадъци, за Космоса и правото, за тайните на космическата храна, за Космоса и биомедицината, както и за живота в Космоса.

Те ще имат възможност да разговарят и с редица български и чуждестранни учени.

Видеовръзката е организирана от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София и над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите.