55-годишен мъж е задържан за телефонна измама, с която е успял да вземе над 60 000 лв. от две възрастни жени в град Левски, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

На 7 май е получен сигнал за осъществена телефонна измама спрямо 70-годишна. Ден по-рано тя е получила обаждане на стационарен телефон от мъж, представил се за адвокат. Той ѝ съобщава, че синът ѝ е предизвикал пътно-транспортно произшествие със загинал. 

Жената е имала инструкции от мнимия адвокат, който и е казал да остави в кошче за смет на автогарата в град Левски над 22 000 лева. 

На 12 май друга 86-годишна жителка на града е съобщила, че за периода от 20 април до момента на обаждането, е получила многократни телефонни обаждания на домашен стационарен телефон от непознат, представил се за адвокат. 

Мъжът разяснил, че внукът ѝ е причинил ПТП със смъртен случай и е необходима неуточнена парична сума за неговото освобождаване. Възрастната жена е оставила в кош за смет в района на Автогара - Левски над 42 000 лева, за да бъде унищожен акт за извършеното нарушение. 

По случаите са образувани досъдебни производства. От 55-годишния мъж е иззет мобилен телефон, от който той се е обаждал на жертвите на измамите. 

Мъжът е разпитан пред съдия като е направил пълни самопризнания. Взета му е мярка за неотклонение подписка. Работата по случаите се продължава от разследващ полицай.