Извънредното положението у нас повлия на поведението и на най-малките, като на децата им се наложи да научат какво е коронавирус.

Един от тях е 6-годишният Мартин, който обича да говори по телефона с генерал Мутафчийски и с доцент Попов от ВМА.

Снимка: btvnovinite.bg„Ало, генерал Мутафчийски, искам да те питам колко заразени има днес? Един човек, наистина ли? Лелеее, егати късмета сме играли! Кажи едно голямо браво на всички доктори от мен!“, казва Мартин в един от въображаемите си разговори с председателя на Националния оперативен щаб.

„Алоо, доцент Попов, от Военна болница, шефът на ВМА Инфекциозните болести – да ви питам за тествана мама. Отрицателен? Урааа!“, казва Мартин в друг свой разговор.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези видеа не са само плод на детското въображение. Майката на Мартин се заразява с вируса на ски почивка в Банско. Следва близо месец домашно лечение и ежедневни телефонни разговори с лекарите. 6-годишният Мартин запомня всичко по темата.

Снимка: btvnovinite.bg


Майката на Мартин – Симона вече е здрава, след три последователни отрицателни теста. Чува добрата новина от доц. Попов – началникът на Инфекциозното отделение на ВМА.

„Ден преди Великден дойде екип на ВМА, изследва ни пак всички. Имах антитела. И на Великден, беше 19 ч., той ми се обади, няма да забравя, още по-велик, тестът ти е отрицателен, спомня си майката на Мартин.

Снимка: btvnovinite.bg


Жената вече не е пациент, става донор на антитела. „Защото аз спечелих моята битка, победихме тази гад, но е важно да спечелим войната!“, допълва тя. При нужда, Симона отново ще дари кръвна плазма. И призовава оздравелите като нея също да помогнат.