Сериозни размествания има в електоралните нагласи, както възможности за неочаквани обрати. Това показва последното проучване на „Алфа Рисърч“ за електоралните нагласи, направено между 15 и 18 септември. Проучването е възложено, финансирано и проведено от социологическата агенция.

Регистрираните електорални нагласи към началото на септември могат да бъдат разглеждани като пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46-ото Народно събрание, коментират социолозите.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли – ИТН. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7% спрямо резултата от вота през юли и губи първото място.

То вече се заема от ГЕРБ-СДС, които не повишават резултата си, но съумяват в голяма степен да запазят твърдите си привърженици (подкрепа 21.1%).

БСП повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е „Демократична България“ с 13.2%.

ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%, и пето място.

Коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) е на ръба за влизане в парламента с 4.1%.

От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4-процентния праг, е Възраждане – 3.5%.

Политическият проект на Петков и Василев – прицел „в десятката“

Преминаването на новия политически проект на двамата бивши служебни министри – Кирил петков и Асен Василев, от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания, коментират от „Алфа рисърч“.

Първото тестване на този проект от агенцията показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват.

„На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор“, пишат социолозите.

Избирателна активност

Непосредствено преди разпускането на парламента 51,7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55,4% – в президентските.

Тъй като президентските избори по принцип теглят вота нагоре, може да се предполага, че ако кампанията не протече по начин, който да отврати избирателите и ако не възникнат технически затруднения, над половината пълнолетни българи биха упражнили правото си на глас, уточняват от „Алфа Рисърч“.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 8 – 15 септември 2021 г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани.