47,3% от българите искат нов кмет за своята община. Това показват резултатите от редовното социологическо проучване на агенция „Алфа Рисърч”.

Снимка: btvnovinite.bg

Да продължи да управлява досегашният кмет искат 40,9% от запитаните, а 11,8% не могат да преценят. Малко повече от месец преди местните избори, критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната нарастват, посочват авторите на изследването.

Най-благоприятни са нагласите за кметовете на по-малките общини и населени места, а надпреварата за мястото в големите общини се очаква да е най-оспорвана.

Снимка: btvnovinite.bg

За "Тази сутрин" експертът Геновева Петрова обясни, че традиционно местният вот привлича повече избиратели.

За момента около 47% от имащите право на глас са заявили, че ще гласуват за кмет, 20,7% няма да упражнят вот, а 32,4% се колебаят.

Причина зад все още ниските проценти е липсата на ясно изявени кандидати по места и нестартирала предизборна кампания.

Снимка: btvnovinite.bg

"Алфа Рисърч" показва, че около 44% биха гласували за общински съветници. Близо 24% няма да гласуват, а 32,7% се колебаят.

Според извадката 62% от гражданите биха гласували спрямо личните си и политически предпочитания, а не на принципа против управляващия кмет.

Снимка: btvnovinite.bg

Петрова поясни, че нараства критичността към властта, въпреки че ГЕРБ запазва електоралните си нива. Експертът подчерта, че има известно изхабяване на властта. 

Като алтернатива на управлението се обявява БСП със 17,1%. Втора застава партията на Слави Трифонов с 11,5%, следвана от "Демократична България" с 4,9%, "Обединени Патриоти" - 3,8% и друга партия с 8,9%.

Отговорът на въпроса „коя е алтернативата на ГЕРБ“ показва силно фрагментирани предпочитания – към БСП - 17%.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен това към партията на Слави Трифонов нагласа имат 12%, „Демократична България” – 4,9%, „Обединени патриоти” – 3,8%, към друга политическа сила – 8,9%.

Снимка: btvnovinite.bg

48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ.

Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива.

Извадката на агенцията може да намерите тук.