В края на предизборната кампания „Има такъв народ“ излиза пред ГЕРБ с минимална преднина, сочи проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 4 - 7 юли 2021 г. със собствени средства сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.

Очертава се 6-партиен парламент, в който нито една от националистическите формации не успява да влезе.

Битката за върха

Няколко дни преди изборите, подкрепата за ГЕРБ е 21,5% сред твърдо решилите да гласуват. ИТН успява да привлече значителна част от протестния вот към по-малки партии, но без шанс за парламентарно представителство, както и на част от по-широката периферия на ГЕРБ.

В резултат тя достига подкрепа от 21,8 %. Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ обаче може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина, може да осигури преднина на ИТН.

6 политически формации в новото НС

С най-висока вероятност обаче в бъдещото Народно събрание ще са представени 6 политически формации, сочи проучването на "Алфа Рисърч", направено между 4 и 7 юли 2021 г. сред 1013 души и реализирано със собствени средства.

Според данните отново няма партия, която да има мнозинство, или да е близо до мнозинство за съставяне на правителство. Макар и със сумарно по-добри позиции, т.нар. "партии на протеста" също не събират 120 депутата.

БСП категорично подобрява позициите си в хода на кампанията, достигайки 16,4 на сто от твърдо решилите да гласуват. Мобилизацията на избирателите й, както и желанието на левите симпатизанти да бъде оползотворен вота им, ограничават изтичането на гласове към конкурентни леви формации. БСП има всички шансове да подобри резултата си от 4 април.

Към момента "Демократична България" е четвърта с 12% от твърдо решилите да гласуват. Така тя затвърждава позициите си от началото на кампанията, като важен фактор за нейния резултат отново ще бъде вота от чужбина. В аналогична ситуация е ДПС, което има прогнозна подкрепа от 11,1 на сто. Ключов за финалния резултат и за съотношението между двете формации ще е вотът от чужбина, който националното проучване не може да отчете, посочват от "Алфа Рисърч".

Слаба мобилизация в края на кампанията отбелязва и "Изправи се! Мутри вън!", достигайки 5,4 на сто от вота. Платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН, както и с отлагане на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на кампанията, коментират анализаторите.

Кой е под изборната бариера от 4%?

Към момента "Българските патриоти" (3,8%) остават малко под изборната бариера от 4 процента. Не съумява да премине чертата и "Възраждане" (3,2 на сто), но при него също е интересно да се изчака вотът от чужбина, откъдето то изненадващо получи висок резултат на 4 април, отбелязват от "Алфа Рисърч".

10 на сто от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят в оставащите дни до вота. Този дял трудно може да преобърне цялата картина, но може да повлияе на крайния резултат в две посоки - първо, да определи победителя от изборите и второ, да "вкара", или да "изкара" някои партии от парламента, посочват анализаторите.

Какви са тенденциите?

Проучването обобщава, че националното представително проучване показва три основни тенденции:

  • лек спад в избирателната активност спрямо редовните избори през април, в резултат от умората и разочарованието от политическата конфронтация;
  • ориентация на гласоподавателите към основните политически сили със заявка да формират правителство. Пет дни преди 11 юли паритет за първото място с фотофиниш в полза на ИТН пред ГЕРБ;
  • притеснения от машинното гласуване, основно сред избирателите над 60г. и в по-малките населени места, което може да окаже влияние както върху избирателната активност, така и върху резултатите за партиите, които имат по-широка електорална база сред тези социални групи.

Според данните между 47 и 50% анкетираните пълнолетни граждани заявяват твърда готовност да гласуват на изборите в неделя. Това означава до урните да отидат между 3,1 млн. и 3,3 млн. души.

Какво е отношението към машинното гласуване?

В противоположна посока действат притесненията от машинното гласуване, които могат да се превърнат в потенциална бариера пред част от избирателите. 15,4 на сто от всички анкетирани заявяват, че имат притеснения от машинното гласуване, а 11,8% от възможни опашки пред изборните секции в резултат от по-бавното гласуване.

Най-сериозно отражение би имал новият начин на гласуване върху избирателите на БСП, от които всеки четвърти и на ДПС, от които всеки трети, изразява безпокойство от този вот. 12 на сто имат съмнения за манипулация на изборните резултати. Значително са намалели притесненията от зараза с коронавирус – 7,8%.

Настоящото изследване е проведено в периода 4 - 7 юли 2021 г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

"Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.