95% от българите не пропускат вечеря, а 80% обядват задължително, но цели 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това показват резултатите от социологическо проучване на „Алфа Рисърч” относно хранителните навици на българите.
Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Според специалистите това говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.
Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си сами или със семейството си, като на масата са познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси или тестени закуски. Комбинираме ги със сирене, кашкавал и месен колбас.
78% добавят и чаша кафе към първото си хранене за деня.
Голяма част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.
В същото време обаче 80% от закусващите българи не консумират плодове с първото хранене за деня. Според специалистите набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия.
Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.
Проучването на „Алфа Рисърч” е съвместно с eдин от най-големите производители на натурални сокове. То е проведено в периода 7-15 ноември 2018 г. сред 1000 души чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице.