Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев обвини прокуратурата, че са подали името му на американските власти, без да имат доказателства, че е свързан с корупционни практики. 

По-рано тази година властите в САЩ наложиха на него и още петима българи и свързаните с тях търговски дружества санкции, за част от тях - по Глобалния акт „Магнитски“. Самият Манолев получи забрана за влизане в страната по друг законов текст - Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързаните с тях програмни бюджетни средства за 2021 г. 

Преди дни Софийският административен съд реши, че Манолев не е в конфликт на интереси, като по този начин антикорупционната комисия загуби делото срещу него.

Съдът отмени наложената глоба от 10 хил. лв. на политика и постанови комисията "Цацаров" да му плати 6000 лв. за разноски по делото.

Днес КПКОНПИ заяви, че ще обжалва решението. От институцията настояват, че е установен конфликт на интереси поради стопанско-финансово обвързване, както и оказване на влияние в частен интерес. 

„Вече имам яснота как името ми попадна в американските власти – било е подадено от българската прокуратура, за да покажат активната им борба с корупцията. Липсата обаче на доказателства и тук се е оказала голямо ограничение. Затова и за мен е наложена само и единствено забрана да влизам на територията на САЩ. Това ограничение няма нищо общо със закона Магнитски, както невярно се тиражира“, пише Манолев.

Манолев беше отстранен от кабинета на ГЕРБ, след като преди две години избухна скандал с луксозни къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, но използвани като частни имения. 

По думите му той инициирал контакти със САЩ, за да предостави всички доказателства по казуса. 

„Притеснява ме само политическият натиск и желанието на обвинителите да покажат резултат на всяка цена. Ново издание на това виждаме и в днешната позиция на КПКОНПИ, в която тенденциозно вадят най-грозните обвинения по двете дела срещу мен, представящи ги като установени факти“, уточнява Манолев.