Служебното правителство предлага актуализиране на бюджета. Кабинетът предвижда още хазната допълнително да събере 2 милиарда лева, а разходите да се увеличат с малко по-малко – 1 милиард и 800 милиона лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Не се налага да се тегли нов дълг. Най-сериозна част от допълнителните разходи отиват в социалната сфера - над половин милиард.

Допълнителни пари ще има и за подкрепа на бизнеса, и за здравеопазване. Предвидени са и над 130 милиона за президентските избори наесен.

Снимка: btvnovinite.bg

Стои обаче въпросът дали прекрояването на бюджета ще бъде припознато и от следващата власт.

Допълнителните пари за допълнителните харчове идват от по-добрата събираемост на данъчните и митниците, и от авансовата вноска по Плана за възстановяване.

Въпреки вдигането на максималната пенсия, максималния осигурителен праг няма да бъде променян. Така хората с доходи над 3000 лева няма да плащат по-високи осигуровки

„В тази актуализация няма нито промяна на данъци, нито промяна на прагове“, подчерта финансовият министър Асен Василев.

Прекрояването на бюджета беше обсъдено и в обществения съвет към министерството на финансите. С допълнителните пари за здраве се гарантира посрещане на нова COVID вълна.

„Предвидени са средства за нов удар - за купуване на нови ваксини „Пфайзер“, пари за лекарите на първа линия, за ремдисивир и медикаменти“, заяви Йорданка Пенкова от НЗОК.

Синдикатите подкрепиха актуализацията, но от работодателските организации предупредиха, че с временни приходи се планират постоянни разходи.

„Това са разходи, които веднъж увеличени много трудно след това биват намалявани - за справка 50-те лева за пенсионерите - бяха за 1-2-3 месеца, сега ги вкарваме към пенсиите“, заяви Добрин Иванов от АИКБ.

„Поздравления за екипа на министерство на финансите, че сте успели да съберете тези нови 2 милиарда, ако наистина е така, тъй като тези разходи са необходими“, каза пък Любомир Костов от КНСБ.

Предстои синдикати, работодатели и държава да одобрят актуализацията. Следващата стъпка е и одобрение от парламента.

Асен Василев съобщи, че проекта вече е представен на партиите, с изключение на ДПС, които са поискали да разгледат предложенията след внасянето им в Народното събрание.

Премиерът призова за приемственост.

Снимка: btvnovinite.bg

„Приемственост по отношение на това което е направило до момента служебното правителство и се оценява като добро и, разбира се, развитие на онези приоритети, които поставят в центъра хората и бизнеса“, заяви Стефан Янев.